Jigsaw Liverpool

Jigsaw Liverpool EntranceWhen we were initially brought to site on the ‘Liverpool One’ project we thought someone had transported us to a post-apocalyptic film set. There were no buildings to be seen for the massive groundworks in preparation for the huge scale of this city-wide development. Rounding a corner, one building remained; and that was where we were to work.

After a long process of working with the Liverpool One main contractor to make the building sound and tie it to the new shopping centre, we went to work on the concept and treatment. We wanted to keep the character of the building whilst creating a familiar, comfortable environment away from the glossy, new city out the front door. The idea that prevailed was that of a house; simple in retrospect, but creating a home concept from the concrete reinforced shell proved a challenge. The rooms were designated bedroom, dining room, dressing room etc. and the work started.

We are proud of the stair. A new technique was forged through prototyping sheet steel cut with a laser which eventually became the organic form you see in the pictures. Every panel was individually drawn and cut to fit the site and what prevailed is a delicate assembly that provides a beautiful and structurally sound ribbon flowing up the building.

Posted on 12 December 2009
Sections: Featured, Projects
Related themes: , , ,